Beskæring af salvie: hvordan og hvornår beskærer du salvie?

Salvie er en dekorativ halvbusk, der ofte ses et solrigt sted i haven. Hvis jorden også er veldrænet, kan salvie blive en stor plante. Salviebeskæring er derfor bestemt nødvendig i ny og næ.

Der er mere end 800 arter af salvie, som næsten alle er hårdføre i vores klima. Men der er også klare forskelle. Eksempelvis er den røde salvie stedsegrøn om vinteren, mens den russiske salvie ikke viser blade om vinteren. Den russiske salvie kommer fra Asien, har en grålig dis over bladene og blomstrer med sjove blå blomster. Så spørg avleren, hvilken slags salvie du køber. Som kantplante er denne halvbusk en smuk tilføjelse til enhver have.

Hvornår beskærer du salvie?
Måske på grund af de mange arter er der to meninger om beskæring af salvie. Det anbefales jævnligt at beskære planten efter blomstring og derfor om efteråret. Der er dog også eksperter, der siger, at for streng fjernelse af alle blade gør det meget sværere for salvie at komme igennem vinteren. De råder til at vente til foråret, helst marts.

Hvordan beskærer du salvie?
Der er ingen meningsforskelle om måden, hvorpå du beskærer salvie. Man skærer planten tilbage til omkring 5 centimeter.Når solen varmer jorden lidt op, vil salvie hurtigt spire og blive større og stærkere for hvert år. Fjerner du blomsterne om sommeren, efter at salvie er færdig med at blomstre, har du gode chancer for en ny blomstring, hvis solen stadig skinner nok.

Den nederste del af grenene brunkulerer, efterhånden som salvie ældes. Hvis du gerne vil have yderligere tips til, hvordan man beskærer en salvie, så tjek den vedhæftede instruktionsvideo på YouTube.

Hvad er de rigtige værktøjer til beskæring af salvie?
En skarp og robust sekatør er tilstrækkelig til at holde denne halvbusk smuk. Salvie er en robust plante, der kan tåle tæsk. Men fordi beskæringen altid er drastisk, der trods alt kun er 5 centimeter tilbage af busken, skal man undgå at beskadige planten for meget. Godt værktøj holder i mange år med korrekt vedligeholdelse. Herunder ser du en række eksempler på redskaber, der egner sig til vismanden.

Gardena Highpro
WOLF-Garten beskæringssaks Premium-Plus
Fakta om vismanden
En salvie er ikke kun en dekorativ plante, men også et meget alsidigt eksemplar. Der kendes salviearter med medicinske egenskaber. Men det meste salvie bruges stadig som krydderi i køkkenet. Så kan du ved at tørre dem: hænge en roset af salvieblade til de er helt tørre. Sørg for, at der ikke er opstået mug. De tørrede blade har en skarpere smag end de friske blade, som du også kan bruge i forskellige retter. Smagen er forskellig, men den almindelige opfattelse er, at salvie smager meget aromatisk med en smule bitterhed. Salvie kaldes også dominerende smagsmæssigt og en god kok skal derfor ikke meget til de lækreste retter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *