Beskæring af en azalea: hvordan og hvornår beskærer du en azalea?

 

Azaleaerne er i en årrække blevet omtalt som rhododendron, type azalea. Oprindelsen til denne smukke blomst ligger i Japan og Kina, som navnet japansk azalea eller azalea Japonica indikerer. Azalea mollis er også populær i hollandske haver. Azaleaen er hårdfør og nogle sorter kan tåle hård frost. Generelt gælder det for disse planter i naturen, at jo mindre blomsterne er, jo bedre kan planten modstå kulden. Azaleaer har brug for sur jord for at blomstre. Når du planter en ny busk, skal du sørge for, at jorden er forberedt, og du vil nyde blomstringen.

Hvornår skal du beskære azaleaen?
Der er ingen grund til at beskære en azalea, medmindre den er blevet for stor, eller du ønsker at få en forsømt azalea tilbage i form. Så vær meget opmærksom på, i hvilket omfang beskæring er nødvendig, og pas på ikke at tackle en gammel azalea for strengt. Det rigtige tidspunkt for beskæring er i juni for de fleste arter. Du kan tjekke dette igen i en beskæringskalender bare for at være sikker.

Hvordan beskærer man en azalea?
Hvis en azalea er blevet forsømt, er det bedst at beskære den tilbage til skoven. Derfra løber det ud igen. Under en normal sommerbeskæring klipper du blot planten tilbage til den form, du ønsker den skal beholde. Skal planten vokse sig større, fjern kun beskadigede og døde grene. På trods af at azaleaen er løvfældende, kan der opstå skader om vinteren. Hvis du vil dæmpe planten, skal du klippe alle grene lidt tilbage. Dette vil gøre busken mere kompakt.

Azaleaen blomstrer generelt om foråret og gør det rigeligt. Men blomstringen er ofte overstået i løbet af få uger. Ved forsigtigt at fjerne falmede blomster i tide, kan du ofte forlænge blomstringen. Du kan finde mere information om beskæring af en azalea i instruktionsvideoen på YouTube nedenfor.

Ifølge videnskabsmænd har azaleaen eksisteret i mere end 70 millioner år. Dyrkning startede for mange århundreder siden af ​​buddhistiske munke. Det var skibene fra vores egen VOC, der bragte disse anlæg til Europa.
I Kina er azaleaen kendt som ‘jeg tænker på hjemmebusken’. Rejsende, der ikke kommer hjem i en længere periode, tager ofte en kvist med som en påmindelse.

I Nepal er azalea et nationalt symbol. Det ser man overalt, i arkitekturen, på ornamenter og maleri, men også på penge.

I Japan har azaleaen også en særlig betydning. At give nogen en azalea betyder, at du ønsker at give ham eller hende lykke. Hvem gør du glad?

Leave a Reply

Your email address will not be published.