Beskæring af Eucalyptus: Hvordan og hvornår beskærer du Eucalyptus?

Der vokser hundredvis af arter af eukalyptus i naturen i Australien, både i (halv)ørken og meget våde områder og alt derimellem. Den producerer store træer, der kan blive op til 5 meter på 10 år. Men de fleste arter kan ikke godt tåle en hollandsk vinter og så behøver det ikke engang blive rigtig koldt.

En af de arter, der også kan vokse i det åbne land i vores land, er Azura. Navnet er taget fra bladenes blå skær. Den ønsker dog også et læ for vinden og beskyttelse mod ekstrem kulde. De fleste eukalyptus kan findes i vores land i potter eller baljer. Om sommeren kan de give en terrasse en smart accent, og om efteråret går de ind igen før den første frost.

Hvornår skal du beskære eukalyptus?
Det bedste tidspunkt at beskære dette træ/busk er om foråret. De fleste sorter beholder deres blade om vinteren og samler kræfter til at begynde at vokse igen fra juni.

Hvordan beskærer man en eukalyptus?
Du kan nemt beskære en eukalyptus ved at fjerne outliers og skære træet/busken tilbage i form. Det er dog muligt, at planten så vil vise “afvigende” adfærd. Nogle gange dannes der kun nye blade efter beskæring, og eukalyptusen taber andre blade. Et eukalyptustræ, der er plantet i jorden, kan lide betydelig skade af en kold vinter eller en meget våd vinter. Hvis et træ skal beskæres helt tilbage, er der en chance for, at det spirer igen. Det forbliver dog begrænset til en busk, og der opstår ikke flere træer. Lær mere om beskæring af eukalyptus i YouTube-instruktionsvideoen nedenfor.

Hvad er de rigtige værktøjer til beskæring af eukalyptus?
På trods af dette træs imponerende udseende er træet ikke ekstremt hårdt. Brug skarpe og robuste værktøjer. En god sekatør er tilstrækkelig til de tyndere grene, til de træagtige dele er en grensav eller en grensav mere velegnet.

Eukalyptusen laver et omfattende rodsystem og har brug for plads til det. Også i en potte eller balje vil der ofte ikke være plads nok til rødder. Vær altid meget forsigtig, når du flytter eller ompotter en eukalyptus. Hvis rodsystemet er beskadiget, vil det hæmme væksten. Støt altid en eukalyptus i jorden. Uden hjælp vil træet snart omkomme fra det turbulente klima i vores land.

I Australien er dette træ afgørende for koalaen. Dette navn betyder også ‘uden vand’. Dette er dog ikke helt korrekt, for dette specielle dyr drikker fra tid til anden. Det meste af fugten tages dog fra eukalyptusens blade.

Du får den friske lugt, der minder om mentol, ved at knuse blade eller overhælde dem med varmt vand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *