Derfor fuldender en dam din have

Intet vækker din have til live som en dam med fisk, frøer, insekter, vejkanter og vandplanter. Mange mennesker frygter det, fordi de synes, det er høj vedligeholdelse, eller at deres have er for lille til en dam. Intet er mindre sandt. Med et par minutter om dagen og det rigtige udstyr er vedligeholdelsen ikke så ringe, mens du virkelig kan nyde det. Desuden er der damme i alle former og størrelser. Fra meget stor til lille. Der er også et kæmpe udvalg med hensyn til form. For eksempel er der præformede runde, firkantede eller rektangulære plastdamme. Der er også specialfolie til en dam i din have. Du kan endda lave en lille dam fra en stor tønde. Hvad der er den perfekte dam til din have, og hvilke damforsyninger du har brug for afhænger af forskellige faktorer. Hvor meget plads har du? Hvor meget tid har du? Hvilken fisk kan du lide? Og hvad er dit budget? Dam-eksperterne hos damspecialforretningen Skimmer giver dig nyttige tips nedenfor for at finde den dam, der fuldender din have.

Dam i form
Den nemmeste måde er at købe en damtank i en bestemt form og grave den ind i din have. Normalt er disse lavet af polyethylen eller polyester. Generelt er disse damtanke ikke særlig dybe, hvilket betyder, at ikke alle fisk er egnede til at holde i dem. Til at starte med skal du på forhånd estimere den maksimale størrelse af en dam i din have. På den anden side af en for lille dam helt tabt i resten af ​​haven. Forformede damme har ofte en såkaldt bio-kant, hvormed selve dammen ændres til en slags minimarsk. Ved at beklæde den kant med sand, småsten, fliser eller natursten lader du overgangen fra vand til land foregå naturligt.

Dam lavet af folie
Med folie er du helt fri til at realisere din dam i enhver form og størrelse. Mens du blot graver i en forudformet damtank, har en dam lavet af folie bogstaveligt talt lidt flere fødder i jorden. Overvej på forhånd, hvor stor dammen skal være, og hvilken størrelse du skal bruge. Overvej også overlapningen på banken. Glem ikke at anvende de forskellige niveauer, når du graver et hul til de forskellige vandplanter. Derudover kan det være nødvendigt at placere en såkaldt sikkerhedsfleece som ekstra beskyttelse for at forhindre lækage. Det siger sig selv, at du også skal være forsigtig med skarpe sten i nærheden af ​​en linerdam.

Smukke planter
Forskellige vandplanter trives på forskellige dybder. Normalt er der et par niveauer, hvor du kan plante vandplanter, så du har vegetation i hele dammen. Kanten, der løber rundt om dammen, er meget velegnet til planter, der kan lide et halvfugtigt miljø. Det er altid en god idé at være opmærksom på bredden af ​​din dam. Planter og sten forhindrer løst sand i at ende i vandet.

Dam fuld af fisk
Ligesom i naturen er der en del forskellige fisk, som du kan have i din dam. En art vokser hurtigere end en anden, og endnu en fisk trives kun i stimer. Lad dig godt rådgive på forhånd, hvilke fisk der passer til dig. Planter og fisk forbliver sunde, når du installerer en god dampumpe og UVC-lampe. På denne måde renses vandet løbende, og fiskene får tilstrækkeligt sollys.

Leave a Reply

Your email address will not be published.